יום ראשון, 2 באוגוסט 2026 עברית|English כניסה הרשמה חינם
מבזקים
אלוף ה-NBA מצטרף לאבדיה: ג'רמי סוהאן חתם בפורטלנדהנשיא טראמפ: מנהיגי קטאר, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות ביקשו לדחות את ההתקפה על איראן בשניים או שלושה ימיםבכיר פתח לשעבר מוחמד דחלאן ברשת X: "ג'ארד קושנר הבטיח שהחל ממחר בבוקר כל החיסולים הממוקדים ברצועת עזה ייפסקו"תקיפות איראניות בחבל הכורדי בעיראק; אל מיאדין מדווח כי קבוצות כורדיות בעיראק מתכוננות לתקוף את איראן ממערבהפגנה בכיכר הבימה: "כל המעורבים צריכים ללכת הביתה – חליפות ומדים כאחד"התרסקות מטוס בפרו: 13 בני אדם נהרגו – נסיבות התאונה נחקרות״…בשעות האחרונות, הנשיא טראמפ הורה על מספר תקיפות קטלניות ומסוכנות נגד משמרות המהפכה האסלאמית״ כך מקור לפוקס ניוז.מה עומד מאחורי ההצלחה המפתיעה של הישראליות באירופה?תקציב ענק, שמות גדולים: פרויקט הגלקטיקוס של בני אילת בליגה ב'כשהקשיחות הפכה לאמנות: פרידה מפרנקו בארזי, הסמל האולטימטיבי של מילאןירח הדבש של הישראלים בסאוטה – שהפך למצור: "היינו סגורים במלון יומיים וחצי"אחרי עוד הופעה פושרת, מוריניו סיכם כמו שרק הוא יודעאלוף ה-NBA מצטרף לאבדיה: ג'רמי סוהאן חתם בפורטלנדהנשיא טראמפ: מנהיגי קטאר, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות ביקשו לדחות את ההתקפה על איראן בשניים או שלושה ימיםבכיר פתח לשעבר מוחמד דחלאן ברשת X: "ג'ארד קושנר הבטיח שהחל ממחר בבוקר כל החיסולים הממוקדים ברצועת עזה ייפסקו"תקיפות איראניות בחבל הכורדי בעיראק; אל מיאדין מדווח כי קבוצות כורדיות בעיראק מתכוננות לתקוף את איראן ממערבהפגנה בכיכר הבימה: "כל המעורבים צריכים ללכת הביתה – חליפות ומדים כאחד"התרסקות מטוס בפרו: 13 בני אדם נהרגו – נסיבות התאונה נחקרות״…בשעות האחרונות, הנשיא טראמפ הורה על מספר תקיפות קטלניות ומסוכנות נגד משמרות המהפכה האסלאמית״ כך מקור לפוקס ניוז.מה עומד מאחורי ההצלחה המפתיעה של הישראליות באירופה?תקציב ענק, שמות גדולים: פרויקט הגלקטיקוס של בני אילת בליגה ב'כשהקשיחות הפכה לאמנות: פרידה מפרנקו בארזי, הסמל האולטימטיבי של מילאןירח הדבש של הישראלים בסאוטה – שהפך למצור: "היינו סגורים במלון יומיים וחצי"אחרי עוד הופעה פושרת, מוריניו סיכם כמו שרק הוא יודע
דעה

בין פקודה ללקח: 20 שנה למלחמת לבנון השנייה

12 ביולי 2026 ·  מאת: מערכת דין אונליין

בין פקודה ללקח: 20 שנה למלחמת לבנון השנייה

עשרים שנה חלפו מאז מלחמת לבנון השנייה, והשבוע, בצעד משמעותי ושקוף, צה"ל פותח צוהר אל מאחורי הקלעים של אותם ימים סוערים עם פרסום הפקודות הדרמטיות. מהלכים אלו, שנחשפו לציבור, מאפשרים הצצה נדירה אל תהליכי קבלת ההחלטות, ההיערכות המבצעית והציפיות המוקדמות, ומעוררים מחדש את הדיון הציבורי אודות המלחמה שעיצבה רבות את תפיסת הביטחון הישראלית.

הכותרות מציירות תמונה של פרסום חלקי ומושהה, המזמין בחינה מחודשת. "נערכים לירי קטיושות מסיבי" – זוהי רק אחת מההנחיות שנחשפו, המעידה על ההבנה המוקדמת לגבי איום העורף כבר מהיום הראשון. פרסום זה, המגיע עשרים שנה לאחר שהוצאו הפקודות הראשונות ועד להודעת דובר צה"ל על הרחבת התמרון, מציב במרכז את השאלה לא רק מה קרה, אלא גם מה למדנו, והאם הלקחים הופנמו.

נקודת מבט אחת גורסת כי הפרסום המאוחר, אף שאינו אידיאלי, הוא צעד חשוב בבניית אמון ובאפשרות ללמידה היסטורית מעמיקה. חשיפת הפקודות מאפשרת לחוקרים, אנשי צבא וגם לציבור הרחב לנתח את ההחלטות בזמן אמת, להבין את מורכבותן ואת האתגרים שעמדו בפני הדרג הפיקודי. זוהי הזדמנות לבחון את הפערים בין התכנון לביצוע, ולהפיק תובנות שיכולות להיות קריטיות לעימותים עתידיים.

מנגד, קיים חשש כי פרסום כה מאוחר עלול להיות חלקי מדי, או לשרת נרטיב מסוים. השאלה "מה באמת למדנו ממלחמת לבנון השנייה?" נשארת פתוחה ומאתגרת, ומדגישה את הצורך בבחינה ביקורתית של החומרים הנחשפים. האם הפקודות לבדן מספרות את הסיפור המלא? האם הלקחים שהופקו מאז ויושמו בצה"ל אכן עונים על כל הכשלים שעלו במלחמה ההיא?

הדיון סביב פרסום הפקודות חורג מגבולות המלחמה הספציפית ונוגע בעומק היחסים בין צבא לחברה, בין ביטחון לשקיפות. הטור של אוריאל לין, המזכיר את הלקח ממייסדי החוקה האמריקאית שישראל עדיין לא למדה, מהדהד בהקשר זה. הוא מציע נקודת מבט רחבה יותר על הצורך בבחינה תמידית של תהליכי קבלת החלטות ובהפקת לקחים מערכתיים, ולא רק טקטיים.

כעת, כשצוהר זה נפתח, עלינו לעקוב לא רק אחר תוכן הפקודות שנחשפו, אלא גם אחר הדיון הציבורי שיבוא בעקבותיהן. חשוב לבדוק האם פרסום זה יוביל לבחינה מחודשת, ביקורתית ומעמיקה של אירועי המלחמה, ובעיקר – האם הוא יסייע להבטיח שהלקחים הופנמו באופן שיחזק את חוסנה הביטחוני של ישראל. הבנת העבר היא המפתח לעיצוב עתיד טוב יותר, ופרסום הפקודות הוא רק נקודת התחלה בתהליך ארוך של למידה והתבוננות.

💬 רוצים להגיב ולהצטרף לדיון? הצטרפו — חינם, ומקבלים גם את הדיג׳סט השבועי.

טור דעה־ניתוח מקורי מאת מערכת דין אונליין, המבוסס על סיקור עדכני ממגוון מקורות. הדעות המובעות הן של המערכת. חלק מהתוכן מופק בסיוע כלים אוטומטיים.

כתבות קשורות

ביטחוןלפני 7 שע׳

הכוננות הגבוהה בישראל – והתרחיש שבו טראמפ יבקש שנצטרף לתקיפה באיראן

הדיווחים על התקרבות התקיפה האמריקנית באיראן הובילה את צה"ל להגביר את הכוננות לשיא • בישראל חוששים מאפשרות שאיראן תנסה להפעיל את חיזבאללה במקביל לירי מאיראן לשטחנו

מקור: ישראל היום85🔥 חם בחיפושים

דיון

אין עדיין תגובות — היו הראשונים להגיב.

הוסיפו תגובה