מחקר מדאיג: זינוק בהגירה מישראל, בעיקר של משפחות מבוססות



ההגירה מישראל זינקה בשנים האחרונות, ובייחוד בקרב עשירון ההכנסה הגבוה ובקרב בני 50-40, ששכרם הממוצע הוא הגבוה בקבוצות הגיל. התוצאה היא פגיעה בהכנסה ממיסים, לפי מחקר שערכו נילי בן טובים וד"ר אריאל גרייזס מרשות המיסים.
מהמחקר עולה כי ב-2019-2015 מספר העוזבים שאינם עולים חדשים היה יציב ועמד על קצת יותר מ-40 אלף בשנה. אך לאחר הקורונה, שבה ההגירה מישראל הייתה נמוכה, עלה מספר המהגרים שאינם עולים חדשים מישראל ליותר מ-60 אלף ב-2023. העלייה מאוקראינה ומרוסיה גררה גם עזיבה של הרבה עולים חדשים, אך המחקר לא עסק בתופעה זו.
20% מהעוזבים ב-2024 היו בני 50-40, לעומת 13% ב-2015. שיעור העוזבים מכלל האוכלוסיה עלה בתקופה זו מ-0.4% ל-0.7%, זינוק של 60% בשיעורם באוכלוסייה. מספר עובדי ההייטק שעזבו זינק בתקופה הזו ב-150%, ומספר עובדי הבריאות שעזבו, ובהם גם הרופאים, הוכפל. בתחומים אחרים, כמו חינוך ותעשייה, לא נצפה שינוי חד.
מגמת ההגירה אינה רק מצערת בשל כך שהיא מבטאת ייאוש מהמדינה עד כדי רצון לעזוב אותה, אלא גם גורמת לירידה בבעלי מקצועות נחוצים לכלכלה שיש בהם מחסור, ובהכנסה ממיסים. סך ההכנסה של העוזבים עמד ב-2015 על כ-3 מיליארד שקלים, ובעשור האחרון זינק עד לכ-7.5 מיליארד שקלים ב-2024. הזינוק באובדן המיסים גבוה אף יותר וקרוב לפי שלושה בעשור. תשלום המס של העוזבים את ישראל היה 480 מיליון שקלים ב-2015, וב-2024 הגיע ל-1.2 מיליארד שקלים.
גם שיעור המצהירים על הוצאה של יותר מחצי מיליון שקלים מישראל זינקה פי שניים בתוך שנתיים (ב-2024-2023). בקרב העוזבים חל זינוק של פי ארבעה בהוצאת הכספים מהארץ. הנתון כולל רק את המדווחים על הוצאת הכסף ורק בסכומים גבוהים, ומסתכם במאות בודדות, אך יכול לספק הצצה למגמה שפוגעת בהכנסות המדינה ממיסים.
בשנה הראשונה של המחאות נגד הרפורמה המשפטית נושא הוצאת הכספים והוצאה של פעילות עסקית מהארץ עלה לכותרות, הן כמנוף לחץ נגד הממשלה והן כמושא לביקורת על אנטי-ציונות בקרב תומכיה. גם בשנה האחרונה חל תהליך של הוצאת פעילות עסקית בתעשייה ובהייטק מישראל, בין היתר בעקבות התחזקות השקל. שער הדולר צנח בתוך כשנה מ-3.6 שקלים ל-2.8 שקלים, והתייצב על קצת יותר מ-3 שקלים בחודשים האחרונים. מגמה זו פגעה ברווחיות מייצור והעסקת עובדים בישראל ביחס לארה"ב ולרוב המדינות המפותחות, שגם מולן השקל התחזק.
מחקר של רשות המיסים שערכו נילי בן טובים וד"ר אריאל גרייזס חושף כי ההגירה מישראל זינקה משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר בקרב משפחות מבוססות כלכלית ובני 40–50. מספר הישראלים שאינם עולים חדשים ועזבו את המדינה עלה מכ-40 אלף בשנה לפני 2019 ליותר מ-60 אלף ב-2023, כאשר שיעור העוזבים מכלל האוכלוסייה קפץ ב-60% בתקופה זו.
"20% מהעוזבים ב-2024 היו בני 50-40, לעומת 13% ב-2015."
המחקר מצביע על עלייה חדה במספר עובדי ההייטק (150%) ועובדי הבריאות (100%) שעזבו, מה שמוביל לפגיעה בהכנסות המדינה ממיסים ולאובדן בעלי מקצועות חיוניים. סך ההכנסה של העוזבים זינק מ-3 מיליארד שקלים ב-2015 לכ-7.5 מיליארד שקלים ב-2024, והפסד המיסים גדל פי שלושה באותו עשור.
© כל הזכויות על הכתבה המקורית שמורות למקור. דין אונליין מציג כותרת, תקציר וקישור בלבד. דירוג האובייקטיביות מחושב אוטומטית ומהווה הערכה בלבד.
דיון
אין עדיין תגובות — היו הראשונים להגיב.