ראשי רשויות למשרד החינוך: "ממנו באופן מלא סייעות לילדים משולבים"

עודכן לאחרונה: 17.8.2026 / 6:11
עשרות ראשי רשויות מקומיות מכל רחבי הארץ, פנו אתמול (ראשון) לשר החינוך יואב קיש בדרישה להסדיר את תקצוב תומכות החינוך האישיות לילדים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים. לטענתם, מציאות שבה המדינה אינה מממנת במלואה את עלות התומכות מאלצת את הרשויות המקומיות לספוג הוצאות של מיליוני שקלים – הוצאה שלדבריהם אינה אמורה להיות מוטלת עליהן.על המכתב, שנשלח לשר החינוך, חתומים ראשי רשויות ומועצות רבים, ביניהם ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, יו"ר השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, שי חג'ג' ראש מועצת אזורית מרחבים ויו"ר מרכז השלטון האזורי, ופורום ה־15.שורש המחלוקת נעוץ, לטענת הרשויות, ביישום חוק החינוך המיוחד. לפי המכתב, בהתאם לתיקון 11 לחוק משנת 2018, הורי תלמיד הזכאי לשירותי חינוך מיוחדים יכולים לקבוע את סוג המסגרת שבה ילמד. אלא שברשויות טוענים כי מדובר פעמים רבות ב"בחירה שאינה בהכרח מיטבית לילד", בין היתר בשל המציאות הקיימת בשטח. לדבריהם, כאשר הורים בוחרים לשלב את ילדם בכיתה, עליהם לבחור מתוך "סל השירותים" שניתן לילד, ובין האפשרויות נמצאים גם טיפולים פרא־רפואיים ותומכת חינוך אישית. אלא שכאן, לטענת ראשי הרשויות, נוצר הכשל המחסור המתמשך במטפלות פרא־רפואיות, הדוחף משפחות לבחור בתומכות חינוך אישיות במקום בטיפולים אחרים.
"בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה בה במקום לאייש שעות הוראה או טיפולים פרא־רפואיים, הולכת וגוברת הדרישה לאייש תומכת אישית", כתבו ראשי הרשויות. לדבריהם, מדובר במגמה שהחריפה משמעותית בשנים האחרונות, כאשר שיעור הבקשות לתומכות אישיות עלה בכ־30% מדי שנה. התוצאה היא נטל כלכלי הולך וגדל על השלטון המקומי. במכתב נטען כי העלייה במספר התומכות יוצרת פערים תקציביים אדירים, שהרשויות נאלצות לכסות בעצמן, וכי המצב הנוכחי "לא ניתן להמשיך ולספוג זאת". "לא יעלה על הדעת, שגם בשל חסר זה, יכסו הרשויות בנעלי המדינה, ההוצאה על איוש התומכות האישיות הולכת וגדלה בקצב אקספוננציאלי, שמעמיק את הוצאת התקציב מכיסן של הרשויות – מדובר בהוצאה של מיליוני שקלים", נכתב במכתב.על רקע זה מציבות הרשויות בפני שר החינוך שתי דרישות מרכזיות: הראשונה, כבר בשנת הלימודים הקרובה, כל תומכת חינוך אישית לילד משולב תמומן במלואה, כלומר 100% על ידי משרד החינוך. הדרישה השנייה היא להסדיר את הנושא לטווח הארוך ולא להותיר את הרשויות בכל שנה מחדש מול אי-ודאות תקציבית. ראשי הרשויות דורשים ממשרד החינוך לפרסם הנחיות מחייבות לכל הגורמים, שימנעו בעתיד את המשך העברת האחריות התקציבית לרשויות המקומיות.
השאלון שיעשה לכם סדר – מי המפלגה שהכי מתאימה לעמדות שלכם?
סמנכ"ל חינוך רווחה וחברה במרכז השלטון המקומי, מיכל מנקס, הוסיפה: "מדיניות השילוב בחינוך הרגיל מבורכת וחשובה, אך היא מלווה בפער הולך ומתרחב בכל הנוגע לתשתיות ולתקצוב בפועל שניתן לילדים. לא ייתכן שפעם אחר פעם, קופות התושבים ברשויות המקומיות צריכות לגשר על אוזלת היד של המדינה".מנקס הוסיפה כי "בזמן שבמשרד החינוך בוחרים להתעלם מהמשבר ומסרבים לחשוף את המספרים האמיתיים של המחסור בצוותי הוראה בחינוך המיוחד ובמטפלים פרא-רפואיים, הרשויות המקומיות מוצאות את עצמן מתמודדות עם הבעיה דרך איוש סייעות אישיות. אנו עומדים כיום בפני צורך קריטי בגיוס של 5,000 סייעות נוספות, זאת מעבר ל-25,000 שכבר מועסקות כיום, והמספר צפוי רק לטפס עד ספטמבר. המשמעות היא נטל כלכלי כבד של כ-72 מיליון שקלים שמושת על הרשויות המקומיות, שבאופן ישיר בא על חשבונם של שירותים אחרים שאנו מחויבים לספק לתושבינו".ממשרד החינוך טרם נמסרה תגובה, והיא תפורסם כשתתקבל.
עשרות ראשי רשויות מקומיות פנו לשר החינוך, יואב קיש, בדרישה שמשרד החינוך יממן במלואו את עלות תומכות החינוך האישיות לילדים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים. לטענתם, הרשויות נאלצות לספוג הוצאות של מיליוני שקלים בשל אי-מימון מלא מצד המדינה, וכי מצב זה נובע מיישום לקוי של תיקון 11 לחוק החינוך המיוחד משנת 2018, המאפשר להורים לבחור את מסגרת הלימודים לילדיהם.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה בה במקום לאייש שעות הוראה או טיפולים פרא-רפואיים, הולכת וגוברת הדרישה לאייש תומכת אישית.
ראשי הרשויות מציינים כי המחסור במטפלות פרא-רפואיות דוחף משפחות לבחור בתומכות חינוך אישיות, מה שהגדיל את הדרישה בכ-30% מדי שנה והטיל נטל כלכלי כבד על השלטון המקומי. הם דורשים מימון מלא של 100% על ידי משרד החינוך כבר בשנת הלימודים הקרובה והסדרה ארוכת טווח של הנושא.
לא ייתכן שפעם אחר פעם, קופות התושבים ברשויות המקומיות צריכות לגשר על אוזלת היד של המדינה.
מיכל מנקס, סמנכ"ל חינוך רווחה וחברה במרכז השלטון המקומי, הוסיפה כי הרשויות נדרשות לגייס 5,000 סייעות נוספות מעבר ל-25,000 המועסקות כיום, מה שמהווה נטל כלכלי של כ-72 מיליון שקלים.
© כל הזכויות על הכתבה המקורית שמורות למקור. דין אונליין מציג כותרת, תקציר וקישור בלבד. דירוג האובייקטיביות מחושב אוטומטית ומהווה הערכה בלבד.
דיון
אין עדיין תגובות — היו הראשונים להגיב.